top of page
  • Foto van schrijverTULP Jewelry Boutique | Maastricht

Verschil tussen Mineraal en een Kristal?

Een mineraal en een kristal worden vaak met elkaar verward vanwege hun nauwe relatie, maar ze vertegenwoordigen verschillende aspecten van gesteenten en mineralogie.


Bijvoorbeeld een saffier is een mineraal dat behoort tot de korund-groep en de chemische formule Al2O3 heeft, wat aluminiumoxide betekent. Saffier heeft meestal een kenmerkende blauwe kleur, maar het kan ook voorkomen in andere kleuren, zoals geel, roze of groen, afhankelijk van aanwezige elementen, zoals chroom, titanium of ijzer.



Mineralen zijn over het algemeen natuurlijk voorkomende vaste stoffen met een specifieke chemische samenstelling. Dus in het geval van saffier verwijst 'mineraal' naar het aluminiumoxide (Al2O3) waaruit het bestaat. Het chemische aspect maakt het mogelijk om op basis van samenstelling onderscheid te maken tussen verschillende mineralen. Saffier kan bijvoorbeeld worden onderscheiden van andere mineralen zoals diamant, kwarts of topaas op basis van de unieke chemische formule.

Aan de andere kant verwijst kristal naar de structuur waarin de atomen, ionen of moleculen van een mineraal gerangschikt zijn. In het geval van saffier heeft het een hexagonale kristalstructuur waarbij de aluminium- en zuurstofatomen worden geordend in zeshoekige patronen. De kristalstructuur bepaalt de externe vorm, de interne rangschikking en de symmetrie van het mineraal. De regelmatige patronen en symmetrie in de kristalstructuur creëren de onderscheidende eigenschappen van een mineraal.

Bijvoorbeeld, de gladde zeshoekige vlakken van saffier zijn het gevolg van de specifieke hexagonale kristalstructuur.


Kortom, in het geval van saffier is het mineraalaspect gerelateerd aan de chemische samenstelling van aluminiumoxide, terwijl het krystalaspect refereert aan de hexagonale structuur waarin de aluminium- en zuurstofatomen zijn gerangschikt. Het verschil tussen een mineraal en een kristal wordt in dit voorbeeld duidelijk weerspiegeld in de specifieke chemische samenstelling van saffier als mineraal en de gerangschikte structuur van de atomen, ionen of moleculen binnen dat mineraal.

Phililippe Disse - TULP Jewelry



6 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page